• +40753 17 17 17
  • LIVRARE 24-48 ORE

7 motive pentru care depresia (tristetea) este mai frecventă la femei

În comparație cu bărbații, femeile au de două ori mai multe șanse să dezvolte depresie.

 
În ultimele decenii, depresia a devenit din ce în ce mai frecventă în țările industrializate, și este adesea numită de medici drept „răceala comună a psihiatriei”.
 
 
Cifrele pentru prevalenta depresiei pe viață variază în funcție de criteriile utilizate pentru a defini depresia.  Acest lucru înseamnă că o persoană medie (va varsta, incadrare sociala etc)  are aproximativ o șansă din șapte (15 la sută) de a dezvolta depresie în cursul vieții sale și aproximativ o șansă de 1 din 20 (5 la 100) de a suferi de aceasta chiar în acest moment. .
 
 
 Cu toate acestea, aceste cifre maschează o distribuție pe sexe foarte neuniformă, deoarece depresia este de aproximativ două ori mai frecventă la femei decât la bărbați.
 
 
Motivele acestei distribuții inegale de gen nu sunt pe deplin clare, dar se crede că sunt parțial biologice, parțial psihologice și parțial socioculturale.
 
 
Explicații biologice
 
 
1. Comparativ cu bărbații, femeile sunt mai supuse la niveluri hormonale fluctuante. Acesta este cazul mai ales în perioada nașterii și a menopauzei, ambele fiind asociate cu un risc crescut de a dezvolta depresie.
 
 
2. Dincolo de aceasta, femeile ar putea avea, de asemenea, o predispoziție genetică mai puternică la dezvoltarea depresiei.
 
 
Explicații psihologice
 
 
3. Femeile sunt mai “analitice” decât bărbații, adică tind să se gândească mai mult si amanuntit la lucruri – ceea ce, deși, în general, este un lucru bun, le poate predispune la dezvoltarea depresiei. În schimb, bărbații sunt mai predispuși să răspundă momentelor dificile cu stoicism, furie sau consum abuziv de alcool sau droguri.
 
 
4. De asemenea, femeile tind să fie mai mult implicate în relații decât bărbații și, prin urmare, mai afectate de problemele de relație.
 
 
Explicații socioculturale
 
 
5. Femeile sunt mai stresate decât bărbații. Nu numai că trebuie să meargă la muncă la fel ca bărbații, dar se poate aștepta și că vor suporta greutatea întreținerii unei case, creșterea copiilor, îngrijirea rudelor mai în vârstă și…la urma urmei, rezistența la tot misoginismul din jur!
 
 
6. Femeile trăiesc mai mult decât bărbații, iar bătrânețea extremă este asociată cu doliu, singurătate, sănătate proastă și precaritate.
 
 
7. În cele din urmă, femeile sunt mai predispuse să caute un diagnostic de depresie. Sunt mai predispuse să consulte un medic și să discute cu medicul sentimentele lor. În schimb, medicii, atât bărbați, cât și femei, pot fi mai înclinați să diagnosticheze depresia la o femeie.
 
 
Poate vă puteți gândi la alte motive pentru care depresia este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați, caz în care vă rugăm să ne informați în secțiunea de comentarii.
 
 
Pana atunci, combatem impreuna simptomele si factorii premergatori depresiei! 
 
LASA UN COMENTARIU

Toate comentariile sunt verificate inainte de a fi aprobate.


INAPOI SUS