• +40753 17 17 17
  • LIVRARE 24-48 ORE

Cum îţi schimbă viaţa scăderea în greutate. 4 EFECTE MAI PUTIN CUNOSCUTE

 

 

Pe cat de usor acumulezi kilograme in exces, pe atat de dificil iti este sa le dai jos ulterior. Asa ca, odata ce chiar reusesti sa slabesti (preferabil sanatos), viata ta nu va mai fi la fel. Iar schimbarile nu vizeaza doar aspectele evidente (o silueta mai subtire). Tu stii care sunt efectele mai putin cunoscute ale scaderii ponderale?

 

Eliminarea excesului ponderal atrage dupa sine o avalansa de schimbari, unele la care nici macar nu te-ai fi gandit vreodata. O buna parte, mai ales cand vorbim de o scadere ponderala consistenta, vizeaza ameliorarea sanatatii pe toate palierele, o alta, modificari ceva mai subtile (si uneori de-a dreptul ciudate), dar cel putin la fel de importante. Oricum ar fi, bucura-te de reusita ta si contabilizeaza toate victoriile, mici si mari, pe care le atrage descotorosirea de obositorul bagaj ponderal!

 

  Mancarea capata un gust mai bun

Poate ca, inainte sa slabesti, te temeai ca iti va fi dor sa te infrupti, fara limita, cu cartofi prajiti, aripioare picante si alte mancaruri „interzise”. Ei bine, chiar daca tentatia iti va mai da tarcoale, ar trebui sa stii ca scaderea ponderala vine cu un imens avantaj: mancaruri (sanatoase) care odinioara nu-ti satisfaceau papilele gustative vor deveni subit mult mai gustoase! De ce? Potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea Stanford, oamenii supraponderali si obezi au papilele gustative… „tocite”, din cauza utilizarii excesive, situatie care se schimba cand se reduce aportul caloric.

 

Printre beneficiile slabitului asupra sanatatii se numara reducerea inflamatiei la nivelul intregului organism, care, altfel, ar favoriza pe termen lung instalarea unor probleme grave ca bolile de inima, atacul cerebral si sindromul metabolic.

 

 Viata ta sexuala are numai de castigat

Este drept ca o stima de sine mai sanatoasa, capatata adesea ca urmare a scaderii ponderale, influenteaza in bine activitatea sexuala, insa nu este vorba doar despre asta. Un studiu publicat in Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism dezvaluie ca eliminarea bagajului ponderal excesiv determina cresterea nivelului de testosteron la barbati, fenomen care se traduce prin sporirea dorintei sexuale!

 

 Iti cresc sansele de a avansa in cariera

Poate parea nedrept, dar studiile (precum cele efectuate in cadrul universitatilor din Oxford si Surrey) o demonstreaza: persoanele cu un IMC in limite normale castiga mai bine si au mai multe sanse sa fie promovate la job decat cele supraponderale sau obeze. Desi angajatorii au in vedere o multime de criterii, care depasesc sfera aspectului fizic, cand evalueaza un candidat, psihologii britanici sustin ca discriminarea persoanelor supraponderale este un fenomen real ca urmare a impactului major pe care il au greutatea si nivelul perceput de atractivitate al intervievatului.

 

 Dispozitia ti se imbunatateste

Potrivit unui studiu preliminar al cercetatorilor de la Universitatea din Pennsylvania, chiar si o scadere ponderala minora (circa 5% din greutatea totala a corpului) are un impact pozitiv asupra dispozitiei. Si nu neaparat ca urmare a slabitului propriu-zis (care poate avea chiar efectul opus, mai ales cand vorbim despre diete foarte restrictive), ci a faptului ca scaderea in greutate imbunatateste calitatea si durata somnului. Iar odihna corespunzatoare tine la distanta irascibilitatea si alte stari neplacute si regleaza, ca bonus, si apetitul, favorizand scaderea ponderala suplimentara!

Daca excesul ponderal are un impact negativ asupra memoriei si abilitatilor cognitive, scaderea considerabila in greutate inverseaza procesul si aduce imbunatatiri sanatatii cerebrale, sustin cercetatorii Universitatii Kent.

LASA UN COMENTARIU

Toate comentariile sunt verificate inainte de a fi aprobate.


INAPOI SUS